Üzenetek a múltból – fényképkiállítás Arany A. László fotóiból – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Üzenetek a múltból – fényképkiállítás Arany A. László fotóiból

Szociográfiai-néprajzi témájú fényképek Arany A. László hagyatékából (1941–1943). A kiállítás 2009. április 22-től május 21-ig látható Szepsiben a Vállalkozói Inkubátorházban (Iskola utca 10.).

Arany A. László, nyelvész, tudományszervező 1909-ben született Betlérben és 1911-ben költözött családjával Rozsnyóra. A városhoz több szállal is kötődik, hiszen 1949 és 1955 közötti meghurcoltatását követően visszakerült Rozsnyóra, ahol többek között újraszervezte a járási múzeumot. 1967-ben halt meg Rozsnyón.
Arany az 1930-as évek második felétől kutatta Szlovákia kétnyelvű vidékeinek nyelvjárásait és gyűjtő útjain több száz fényképet is készített elsősorban Zoboraljáról (Zsére, Kolon, Geszte, Csitár, Pográny stb.), de Gömör és Kassa környéke falvairól is. A kiállítás az 1941 és 1943 között a szlovák államban maradt magyarok mindennapjairól készült szociográfiai és néprajzi témájú fényképeiből nyújt válogatást. A különös érzékenységgel készült fotók dokumentumjellegük mellett esztétikai és fotótörténeti szempontból is jelentősek.

A kiállítás kurátora: Nagy Myrtil és Végh László
Műszaki előkészítés: Kusy Ferenc
Rendező: Fórum Kisebbségkutató Intézet

Dátum2009-04-22
HelymutatóSzepsi, Vállalkozói Inkubátorház
RendezőFórum Kisebbségkutató Intézet
TársrendezőSzepsi, Bódvavölgyi és Érchegységi Kulturális Központ
RészlegÜzenetek a múltból – fényképkiállítás Arany A. László fotóiból