Ürge Ágnes: Arteterápia vásznon c. kiállítása – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Ürge Ágnes: Arteterápia vásznon c. kiállítása

Ürge Ágnes munkáiból nyílt kiállítás a Fórum Kisebbségkutató Intézetben. Megtekinthető hétköznapokon: 2010. augusztus 16. és szeptember 15. között (08.00-tól 16.00 óráig).

Ürge Ágnes 1984. augusztus 24-én született Léván. A zselízi gimnázium elvégzése után tanulmányait a Pozsonyi Képzőművészeti Főiskolán, a szabad grafika tanszéken folytatta. Tanulmányai idején a festészeti tanszéken abszolvált részképzést, először Daniel Fischer, később Klaudia Kosziba műtermében. Tanulmányait idén fejezte be Robert Jančovič professzor vezetése alatt.

    Ági korábbi munkáit már láthattuk néhány kiállításon. 2005-ben és 2006-ban csoportos kiállításon vett részt a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetében Pozsonyban, 2008-ban a Pöstyéni Művészetek Házában, később a Pozsonyi Városi Könyvtár galériájában, s még ugyanabban az évben a lévai Városi Galériában, ahol az első önálló kiállítása volt. Jelenleg Pozsonyban él.

    A mostani kiállítás képei többféle technikával készültek, találunk itt olajfestményt vásznon, szitanyomatot textilen, akrill festményt és a bejáratnál néhány monotípiát.
    Ági kiállításának az Arteterápia címet adta szakdolgozata alapján, s az intézetünkben megtekinthető műveinek többsége a szakdolgozat gyakorlati részét képezte.

    Az arteterápia, vagyis művészetterápia leegyszerűsítve a lélek gyógyítását jelenti a művészet segítségével.
    A képzőművészeti terápia a pszichoterápia egyik formája, amely segíti kifejezésre juttatni az ember tudatalattiját, segíti legyőzni a belső feszültséget vagy épp ellenkezőleg, kiprovokálja a lelki blokkot okozó, elfojtott érzelmeket.

    Ági az itt látható olajfestményeket gyermekkori fényképek alapján kezdte festeni s azokat aktuális érzésvilága szerint formálta meg (fejezte be). A fényképek az emlékek felidézésére szolgáltak, lehetőséget adtak a múlt eseményeinek újraélésére, s a rajtuk való töprengésre.
Ágit munka közben nemcsak önmaga megtisztulásának vágya hajtotta, hanem a közte és környezete közti viszony megtisztítására is törekedett.
 
    Az olajfestményeken a művésznő önarcképét és a hozzá közel álló személyek portréit láthatjuk. Ábrándos poetikáját laza vonásokkal körvonalazza, melyek csak sejtetik a még ki nem mondott vallomásokat.

Dátum2010-08-16
HelymutatóFórum Kisebbségkutató Intézet székháza, Park utca 4
RendezőFórum Kisebbségkutató Intézet
RészlegÜrge Ágnes: Arteterápia vásznon c. kiállítása