Kárpát-medencei magyar társadalomkutató műhelyek és intézetek találkozó – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Kárpát-medencei magyar társadalomkutató műhelyek és intézetek találkozó

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából november 8—10. között a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Lehoczky Tivadar Intézete és Öregdiák Szövetsége közösen szervezete meg a Kárpát-medencei magyar társadalomkutató műhelyek és intézetek találkozóját.
A háromnapos esemény első napján a vendégek fogadása után ismerkedésre és városnéző sétára került sor Beregszász központjában. Másnap, november 9-én a konferencia és a kutatóműhelyek bemutatkozása kapott helyet. A zárónapon a résztvevők Munkácsra utaztak, ahol megtekintették a munkácsi várat, illetve a város központjában található nevezetességeket.
A pénteken zajló műhelymunka levezető elnöke, dr. Bocskor Andrea, a Lehoczky Tivadar Intézet vezetője a vendégek köszöntése során elmondta, hogy a rendezvény célja, hogy elősegítse a kárpát-medencei tudományos élet képviselőinek tapasztalatcseréjét, megalapozva jövőbeli együttműködésüket különféle társadalomtudományi területeken. A műhelytalálkozóra anyaországi és határon túli magyar kutatóműhelyek kaptak meghívást, a szervezők ezzel kívánták erősíteni és szorosabbra fűzni az összmagyar tudományos életet.
A találkozót dr. Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke nyitotta meg. Beszédében rámutatott: „Ahhoz, hogy valaki tudóssá váljon, nem elég az istenadta tehetség – meg kell teremteni a lehetőséget, és lehetőséget kell biztosítani ahhoz is, hogy önmegvalósítását, gondolatait kiteljesítse, és ebből értékes tudományos mű legyen.”
Az elnök asszony arra is felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy ez az alkalom nagyon jó lehetőség arra nézve, hogy a kutatóintézetek képviselői egymás munkáiból merítsenek, s fölfedezzék azt, hogy a Kárpát-medence „egy egységes szellemi magyar tér, és ezt az egységes magyar szellemi teret a magyar tudományosság szempontjából is nekünk kell kiteljesíteni, és egymásra találva ehhez keresni azokat az eszközöket és forrásokat, amelyek továbblendítik mindazt, amit elődeink leraktak november 3-án, s amelynek köszönhetően ma mi is itt lehetünk.”
Ezután következett a nyitóelőadás, melyet prof. dr. Kocsis Károly, a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottságának elnöke tartott A külhoni magyar tudományosság helyzete a Kárpát-medencében (különös tekintettel a társadalomtudományi kutatásokra) címmel. Kocsis Károly a Magyar Tudományos Akadémia ajándékát, egy könyvcsomagot adott át a Lehoczky Tivadar Intézetnek és a főiskola Apáczai Csere János Könyvtárának. Előadása után a meghívott kutatóintézetek mutatkoztak be képviselőik által: a budapesti Nemzetpolitikai Kutatóintézet, a Debreceni Egyetem Politikatudományi és Szociológiai Intézete, a Fórum Kisebbségkutató Intézet Somorjáról, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Karán működő kutatóműhely, a beregszászi főiskola Hodinka Antal, valamint Lehoczky Tivadar Intézete.
Az alkalmat az Együttműködési lehetőségek és stratégiák a Kárpát-medencei magyar társadalomtudományi kutatóintézetek között című kerekasztal-beszélgetés zárta, melynek során több közös kutatás, publikáció és tapasztalatcsere lehetőségére derült fény.

Dátum2012-11-08 – 2012-11-11
HelymutatóBeregszász
RendezőII. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Lehoczky Tivadar Intézete és Öregdiák Szövetsége
RésztvevőkOrosz Örs
ElőadásA Fórum Kisebbségkutató Intézet bemutatása
RészlegMagyarságkutatás