L. Juhász Ilona akadémiai kitüntetése – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

L. Juhász Ilona akadémiai kitüntetése

A Magyar Tudományos Akadémia 184. közgyűléséhez kapcsolódó Külső Tagok Fórumán Arany János Kiemelkedő Tudományos Teljesítmény díjban részesült L. Juhász Ilona, a magyar néprajzkutatás nemzetközi mércével mérve is jelentős szlovákiai képviselője, a Fórum Kisebbségkutató Intézet komáromi Etnológiai Központjának tudományos kutatója, a Magyar Néprajzi Társaság külföldi levelező tagja, az MTA köztestületének tagja. L. Juhász Ilona kutatói habitusára a holisztikus szemlélet jellemző. A néprajz hagyományosnak mondható módszereinek alkalmazása mellett szokatlan alapossággal és mélységben hasznosítja a korabeli sajtó szolgáltatta adatokat éppúgy, mint a mai médiákból nyerhető információkat.

Nélkülözhetetlen érdemei vannak a szlovákiai magyar néprajzi bibliográfiák, a temetők, a háborús emlékművek, az útmenti haláljelek, rítusok, jelek, szimbólumok, emlékhelyek, szobrok, kopjafák és más eddig nem feldolgozott témák területén.

A kitüntetést Pálinkás József, az MTA elnöke adta át.

További információ: MTA Arany János-díj

Díjátadás (MTA)

Dátum2013-05-08 – 2013-05-08
HelymutatóMTA, Budapest
RendezőMTA
RészlegEtnológiai Központ