Újra nyitva a Bibliotheca Hungarica – Felavattuk a polcokat – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Újra nyitva a Bibliotheca Hungarica – Felavattuk a polcokat

Befejeződtek a felújítási munkálatok és szeptember 5-től újra nyitva tart a Bibliotheca Hungarica!

Az utóbbi években a gyűjtemény gyarapodásával folyamatosan helyszűkével küzdöttünk, amelyet különböző módokon próbáltunk orvosolni. A törzsállomány másodpéldányainak banános dobozokba történő csomagolása azonban csak a probléma halogatása volt. 2015 végén szembe kellett néznünk azzal, hogy a raktárunk megtelt, s lassan a könyvtári térben elhelyezett polcainkat is megtöltjük. Ezek miatt sürgetővé vált, hogy megoldást találjunk a gyarapodó gyűjtemény méltó elhelyezésére.

2016 elején pályázatot adtunk be a földszinten található raktári tér felújítására. A pályázat elnyerése után megkezdődhetett a raktárak kiürítése.  A kirakodás már májusban megkezdődött, amelynek során a raktárainkból elsősorban a folyósóra, majd a könyvtári térbe is kerültek ideiglenesen dobozok, könyvkupacok. Mivel a kutatók kiszolgálása a könyvespolcok közé és elé elhelyezett halmok miatt nehézkes lett volna, a Bibliotheca Hungarica időleges bezárása mellett döntöttünk. Július folyamán a régi polcok szétszerelése, majd a raktárak kiürítése után a folyóirat- és a hagyatékiraktárat elválasztó falat lebontottuk, majd a kőműves-, festő- és villanyszerelő munkákat követően megkezdődhetett az új polcok beszerelése. A két sínen futó, tizenkét darab, külön-külön mozgatható mobilpolcszerkezettel mintegy 500 folyóméternyi helyet kaptunk. Augusztusban ezekre az új polcokra kerültek a törzsállomány eddig banános dobozokban tárolt másodpéldányai és a hagyatéki gyűjtemény teljes egésze. Ezeken kívül ide került a könyvtári térből a Csemadok Könyvtár állománya, amelynek köszönhetően több mint ötven méter polc szabadult fel a könyvtárban, amelyek az elkövetkező években reményeink szerint ismét megtelnek könyvekkel.

A raktár felújításával, az új polcrendszer beszerelésével könyvtárunk nemcsak méltó helyet teremtett a meglévő és az új könyveinek, hanem mintegy időt is nyert, hogy nyugodtan tovább gyarapíthassa gyűjteményét. E munkafolyamatok a szeptember 2-án tartott polcavatási ünnepséggel zárultak, amelyen a munkatársak mellett a könyvtárunk életében aktívan résztvevő vendégek is meghívást kaptak. A Bibliotheca Hungarica szeptember 5-től ismét nyitva áll a kutatók előtt.

Végezetül, hadd mondjuk el, hogy a Bethlen Gábor Alap anyagi támogatásán kívül, nagy köszönet jár azoknak a fórumos munkatársaknak, akik derekukat nem kímélve segítettek a ki- és berakodásban. Őszintén hálásak vagyunk érte!

 

Galéria az átadásról és a felújításról

Dátum2016-09-05
RészlegBibliotheca Hungarica