Megjelent a MUSZKAFÖLDÖN dokumentumfilm! – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Megjelent a MUSZKAFÖLDÖN dokumentumfilm!

Bemutatta a MUSZKAFÖLDÖN című dokumentumfilmjét a Fórum Kisebbségkutató Intézet, amely a második világháború után szovjet hadifogságba került felvidéki leventék és honvédek sorsát dolgozza fel 75 percben.

A film az előmunkálatokkal együtt több mint kétéves munka eredménye. Kőrös Zoltán, akinek a témában tavaly jelent meg az első könyve, több mint 200 interjút készített a forgatás előtt. A megszólaltatott visszaemlékezők Dél-Szlovákia nyugati részéből származnak.

A dokumentumfilm tematikus részekre bontva, az egykori hadifoglyok autentikus történetein keresztül mutatja be a szovjet hadifogságot, kényszermunkatáborokat és a hétköznapi életet a lágerekben.

„Sajnos, a családokon kívüli közegben ma már alig hallani a második világháborús fogolytáborokat megjárt idős honfitársaink fájó tapasztalatairól, ezért keveset tudunk az általuk megélt drámai korszakról, de reméljük, hogy a filmünkkel felkeltjük a közvélemény érdeklődését a téma iránt” – mondta Laczkó Sándor, a film rendezője.

Mivel nagyon nehéz 75 percbe mindent belesűríteni, a Fórum Intézet egy új honlapot is készített, ahol külön-külön megismerkedhetünk a filmben szereplő visszaemlékezők egyéni történeteivel is. A 30-40 perces mélyinterjúkon kívül a történészek elmondásából is megtudhatunk további részleteket az egykori események hátteréről, összefüggéseiről.

Mélyinterjúk és bővebb információk: http://muszkafoldon.foruminst.sk

A Fórum Kisebbségkutató Intézet nagy figyelmet szentel a hadifogság témájának: 2016. november 23-án a bodrogközi Kisgéresen felavatták a Felvidékről a szovjet munkatáborokba elhurcolt magyarok központi emlékművét, november 24-én pedig Kassán megrendezték a Győzelem ára című konferenciát, amelynek teljes videóanyagát szintén közkinccsé teszik.

Dátum2016-12-07
HelymutatóKomárom, RÉV - A Magyar Kultúra Háza
RendezőKomáromi Szalon
TársrendezőFórum Kisebbségkutató Intézet
RésztvevőkSimon Attila, Laczkó Sándor, Kőrös Zoltán
RészlegDigitalizáló és Internetes Adatbázisok Központja