A Mi együtt projekt – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

A Mi együtt projekt

2017. augusztus 25–26. között került megrendezésre Somorja város és partnerei részvételével a Mi együtt projekt, amelyet az Európai Unió támogatott az Európa a polgárokért program keretében. Az uniós támogatás a Demokratikus szerepvállalás és polgári részvétel című alprogram részeként, a Testvérvárosok intézkedéscsomag keretében valósult meg.

A projekt összesen 213 európai polgár találkozását tette lehetővé, akik közül 30-an a szlovákiai Somorja képviseletében, 50-en a romániai Gyergyószentmiklós képviseletében, 60-an a magyarországi Mosonmagyaróvár képviseletében, 25-en a csehországi Uherský Brod képviseletében, valamint 8-an a somorjai Fórum Intézet képviseletében és 15-en a szerbiai Topolya város képviseletében vettek részt a kétnapos rendezvényen.

A projektum célja a százéves Európában együtt eltöltött múltra visszatekintve (1917–2017) a jövőben várható együttműködési lehetőségek feltárása az egyes partnerek között. Az egyes tevékenységek a következő célok elérését tűzték maguk elé: az euroszkepticizmus leküzdése, szolidaritás válsághelyzetekben, az emigrációs problémák megvitatása, az Európai Közösség jövője.

A projekt megvalósításában részt vevő partnerek:

  • Fő partner: Somorja város

További partnervárosok, partnerszervezetek:

  • Fórum Kisebbségkutató Intézet, Somorja
  • Gyergyószentmiklós városa, Románia
  • Hainburg városa, Ausztria
  • Mosonmagyaróvár város önkormányzata, Magyarország
  • Uherský Brod városa, Csehország
  • Topolya városa, Szerbia

Projektaktivitások:

EU információs stand (augusztus 25—26.) – célja a lakosság EU-ról, annak politikájáról való tájékoztatása, eszmecsere. A standot a Pomlé Fesztivál területén állítottuk fel, ahol a lehetséges legnagyobb számú célcsoport kereshette fel.

Európa jövőképe (augusztus 25.) – moderált beszélgetés a Somorjára érkezett partnerek delegációinak részvételével

Az önkormányzatok helyzete válsághelyzetekben (augusztus 26., Fórum Intézet) – nemzetközi konferencia, amelyen részletesen szó volt az önkormányzatok által válsághelyzetekben bevezetendő intézkedésekről. A háromnyelvű rendezvényen minden partnerszervezet előadást tartott, majd a vita során további lehetőség nyílt a tapasztalatok ismertetésére.

A régió történelme és jövője – (augusztus 26.) A delegáció fiatal résztvevőinek közös rendezvénye, amelyen Bauer Edit volt európai parlamenti képviselő, somorjai lakos segítségével megismerkedtek az EU létrejöttének történetével, majd csoportokban dolgozva, saját elképzelésük szerint felvázolták az EU jövőbeli fejlődési lehetőségeit.

A kétnapos találkozó a Pomlé Fesztivál kulturális rendezvényeinek megtekintésével zárult. A fesztivál a pályázatnak köszönhetően vendégül láthatta a szerbiai és magyarországi partnerek kulturális együtteseit.

A projekt eredményeképpen elmélyült a partnerek között a kapcsolat és új kihívásokat is hozott. Az intenzív beszélgetésekkel és tervezéssel töltött napok új projektötleteket hoztak, amelyek a jövőben megvalósításra várnak.

Dátum2017-08-25 – 2017-08-26
RészlegFórum Kisebbségkutató Intézet