Grendel Lajosra emlékezik a Fórum Kisebbségkutató Intézet – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Grendel Lajosra emlékezik a Fórum Kisebbségkutató Intézet

Grendel Lajos személyében a szlovákiai magyar közösség egy meghatározó alakja távozott el az élők sorából. Olyan ember, aki íróként a huszadik századi magyar irodalom legnagyobbjai közé tartozott, és aki közéleti személyiségként, az 1989-es bársonyos forradalom egyik emblematikus alakjaként sokat tett a demokratikusabb és szabadabb világért. Megtisztelő, hogy együttműködhettünk vele.

Grendel Lajosra az alábbi interjúrészlettel és néhány képpel emlékezünk:

„Én nem mondanám azt, hogy apolitikus író vagyok, inkább úgy mondanám, hogy az irodalmat és a politikát igyekeztem mindig különválasztani magamban. Az irodalom végül is nem attól lesz irodalom, hogy az író elmondja rögeszméit a társadalmi kérdésekről, az irodalom végül is a művészeteknek egy ága. A politika meg valami teljesen más. Az embernek több énje is lehet, ahogy nekem is van egy írói énem és van egy közéleti énem is.”

A Grendel Lajossal készült teljes interjút, amely A rendszerváltás és a csehszlovákiai magyarok 1989–1992 című kötetben jelent meg, itt olvashatják el:

[tnc-pdf-viewer-iframe file=”https://wp-foruminst.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2018/12/15150220/Grendel-_interju%CC%81.pdf” width=”100%” height=”500px” download=”true” print=”true” fullscreen=”true” share=”true” zoom=”true” open=”true” pagenav=”true” logo=”true” find=”true” language=”hu” page=”” default_zoom=”auto” pagemode=””]

Dátum2018-12-19
RészlegFórum Kisebbségkutató Intézet