Hogy kapcsolódik Husák a Hancsovszky-ügyhöz? – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Hogy kapcsolódik Husák a Hancsovszky-ügyhöz?

Újabb részletek derülnek ki az 1945-ös tornaljai csendőrállomás felrobbantásáról. A film elkészítéséhez a nézők támogatását is kérik az alkotók, már csak pár napig tart a gyűjtés.

Mi köze Gustáv Husáknak a tornaljai ügyhöz?

A szlovák politika gyorsan reagált a tornaljai robbantásra. Gustáv Husák, belügyi népbiztos azonnal a helyszínre utazott, ahol a vezetése alatt tartott bizalmas megbeszélésen arról beszélt, hogy robbantást kell felhasználni a magyar lakosság kitelepítésére. 

Arról is Husák hivatalában született döntés, hogy Hancsovszkyt csehszlovák állampolgárként kezeljék-e vagy sem, mivel ettől függött, hogy a retribúciós törvény mely paragrafusa alapján vádolhatják meg. 

A történet azonban itt még nem ér véget. Az alkotók az olvasók segítségére is számítanak, hogy az egész történetet elmondhassák. A nézőket arra kérik, hogy járuljanak hozzá a film elkészítéséhez, támogassák a film létrejöttét: https://www.donio.sk/hancsovszky