Új különgyűjteményekkel bővült a szakkönyvtár könyvállománya – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Új különgyűjteményekkel bővült a szakkönyvtár könyvállománya

2023-ban az „Az emlékezetünk beköltözött pontos könyvekbe…” – különgyűjtemények feldolgozása a Bibliotheca Hungaricában c. projekt keretében Tőzsér Árpád (1935–) költő, irodalomkritikus, esszéíró, szerkesztő 2018-ban hozzánk került könyvadományának gyűjtőkörünkbe illő darabjaival és Tóth Mihály (1932–2022) politikai újságíró könyvhagyatékának egy értékes részével bővült a Bibliotheca Hungarica különgyűjteményi része. Mindkét gyűjtemény feldolgozása a könyvek válogatásával, rendszerezésével kezdődött, s ezek után került sor számítógépes feldolgozásukra.

A 2023-as év első félévében feldolgozott Tőzsér Árpád gyűjtemény (477 darab) köteteinek listáját az online katalógusunk segítségével otthonról is átböngészhetik a szépirodalom, a fordításirodalom, az irodalomtörténet és -kritika iránt érdeklődők. A gyűjtemény különlegessége, hogy 157 darab dedikált és 28 darab jegyzetekkel ellátott kiadványt is tartalmaz. Munkatársaink esetenként a kötetekben található tanulmányokat, antológiákban található irodalmi alkotásokat is külön adatlappal látták el, így több mint 100 analitikai leírással is bővült online katalógusunk. Ezzel párhuzamosan könyvtárosaink Tőzsér Árpád folyamatosan bővülő személyi bibliográfiáját is kiegészítették, amely megtekinthető a Szlovákiai Magyar Adatbank oldalán a Könyvtár menüpont alatt.

A második félévben vette kezdetét a Tóth Mihály hagyaték számítógépes feldolgozása. A 329 darab kötetből álló könyvhagyaték a történelemmel, a szlovákiai magyar szépirodalommal, a szlovákiai magyarok történelmével és művelődéstörténetével foglalkozókat érdekelheti.

A projekt a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásának köszönhetően valósulhatott meg.