A Bibliotheca Hungarica könyvállományának bővítése és bibliográfiai feldolgozása – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

A Bibliotheca Hungarica könyvállományának bővítése és bibliográfiai feldolgozása

A Bibliotheca Hungarica könyvállományának bővítése és bibliográfiai feldolgozása

Kutatókönyvtárunk, a Bibliotheca Hungarica nem kölcsönkönyvtár. Gyűjtőkörét a Szlovákiában kiadott magyar nyelvű kiadványok alkotják. Állományába jelenleg több mint 34 000 kötet található. 2021-ben folytatni kívánjuk ennek bővítését az idei évben megjelent kiadványok és az eddig állományunkból hiányzó kötetek beszerzésével, valamint a korábbi években könyvtárunkhoz került adományok feldolgozásával. A köteteket gyarapodási jegyzékbe vesszük, majd a Huntéka integrált könyvtári program segítségével dolgozzuk fel a 2017-ben kialakított rendszerezés alapján (törzsállomány ábécében, kézikönyvtár tematikusan).

CímkézveKönyvtári munka
Kezdés éve2018-január
Befejezés éve2021-december
RészlegBibliotheca Hungarica
ProgramvezetőRoncz Melinda
RésztvevőkSebő Beáta, Vermes Annamária
Idei terv

2021. március–augusztus:
– 2020-as adományok feldolgozása
– ezzel párhuzamosan egyes kötetek analitikus feldolgozása
2021. szeptember–december: 2021-es kiadványok beszerzése, feldolgozása

2018. január – augusztus:
– 2017-es adományok feldolgozása – Gramma Könyvtár, hagyatékok
– ezzel párhuzamosan egyes kötetek analitikus feldolgozása
2018. szeptember – december: 2018-as kiadványok beszerzése, feldolgozása

Eddigi eredmények

2020-ban a Bibliotheca Hungarica továbbra is kedvezményezettje volt a Márai-programnak, amelynek köszönhetően az idei évben 24 kötettel gyarapodott az állomány. A nyár folyamán könyvtárba került a Pozsonyi Magyar Intézet könyvtárának egy része (255 tétel), augusztusban Morvay Péter hagyatékának egy része érkezett ide (17 banános doboz).

2020-ban az állományban található Turczel Lajos hagyaték és Janics Kálmán hagyaték leltárjára került sor. Zalabai Zsigmond hagyatéka egészült ki több mint 300 kötettel.

A Bibliotheca Hungaricában az évek során összegyűlt fölöspéldányokból 2020-ban 3 banános doboznyi adománnyal segítette a Grendel-olvasósarok létrejöttét, és 6 banános doboznyi könyvet a Zétényi Könyvtár létrehozására adományozott.

A bibliográfiai és tartalmi feltárás után az adatok a könyvtár online katalógusában lesznek elérhetőek.