A Fórum Intézet honlapjainak működtetése és karbantartása – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

A Fórum Intézet honlapjainak működtetése és karbantartása

A Fórum Intézet honlapjainak működtetése és karbantartása

A Fórum Kisebbségkutató Intézet évről évre egyre fontosabb szerepet tölt be a szlovákiai magyar civil és közéleti szférában. Széleskörű tudományos programjai, bővülő tevékenysége és közéleti koordinációs szerepe indokolttá teszi több önálló intézeti, partnerségi vagy projektumokkal kapcsolatos weblap működtetését.

A projektum célja a Fórum Kisebbségkutató Intézet által működtetett honlapok (10 önálló domén és 20 önálló szubdomén havonta 13673 látogatóval és 32263 oldalnyitással) egész éves aktualizálása, karbantartása és folyamatos fejlesztése. A Digitalizáló és Internetes Adatbázisok Központja folyamatosan végzi adatgyűjtő és adatfeldolgozó tevékenységét, teszi közzé a kutatásokból és a digitalizálásból származó eredményeket valamint működtet különböző információs honlapokat és adatbázisokat azzal a céllal, hogy nyilvánosan is hozzáférhetők legyenek a kulturális örökségünket megőrző digitalizált tartalmak valamint kisebbségi társadalmunk tudományos és kutató tevékenysége az utánunk következő generációk számára is. A honlapok üzemeltetése a publikációs tevékenység mellett a következő legfontosabb terület, ezért az intézet számára kiemelkedően fontos a honlapok magas szintű karbantartása és folyamatos fejlesztése. Így lehet csak meggyőzni és megtartani a honlapok rendszeres látogatóit és használóit.

A Fórum Kisebbségkutató Intézet által üzemeltetett honlapok és webhelyek:

foruminst.sk – a Fórum Kisebbségkutató Intézet hivatalos honlapja magyar és szlovák nyelven

eshop.foruminst.sk – A Fórum Kisebbségkutató Intézet internetes könyváruháza, amelyben megtalálható az FKI eddig kiadott összes könyve.

film.foruminst.sk – A Fórum Kisebbségkutató Intézet videótára, ahol megtekintőek a megjelent dokumentumfilmek és az azokban szereplő visszaemlékezők egyéni interjúi is.

muszkafoldon.foruminst.sk – A Muszkaföldön dokumentumfilm honlapja, Rendező: Laczkó Sándor

nyugatifogsagban.foruminst.sk – A Nyugati fogságban dokumentumfilm honlapja, Rendező: Laczkó Sándor

adatbank.sk – A szlovákiai magyarokra vonatkozó történeti, kulturális és társadalmi információk rendszerezett online gyűjteménye (bibliográfiák, lexikonok, statisztikák, helységnévtárak, térképek, kronológiák, vendég honlapok, kutatási adatbázisok, intézményi kataszterek, irodalmi adattár, folyóiratok, tematikus társadalomtudományi kutatási blokkok, fotótár, linktár stb.).

forumszemle.eu – A Fórum Társadalomtudományi Szemle kétnyelvű (magyar, angol) különálló honlapja, ahol megtalálhatjuk a folyóiratról az összes szükséges információt, a szerzők listáját, az összes megjelent szám tartalomjegyzékét, valamint a régebbi évfolyamoknál hozzáférhetővé tettük a tanulmányokat és cikkeket teljes terjedelemben.

ethnodanubia.eu – A honlap az Acta Ethnologica Danubiana webes verziója is. A honlap tartalmazza az eddig megjelent számok teljes tartalmát tanulmányokra lebontva, a szerzők jegyzékét, rovatok, szerzők és megjelenési év szerinti keresést, valamint a tanulmányok és cikkek megjelenésével kapcsolatos szerzői útmutatót.

madari.sk – A madari.sk egy olyan információs portál, amely szlovák nyelven közöl írásokat a szlovákiai magyarokról. Elsődleges célja, hogy egy olyan csatornává váljon, amely ismeretterjesztő, szakmai és tudományos anyagokat közvetít a szlovákiai magyarokról.

kerekasztal.org, delszlovakia.sk, jogsegely.sk – A Kerekasztal honlapjai. Elsődleges céljuk, hogy kommunikációs csatornaként működjön a nagyközönség és az ernyőszervezet között. Tartalmilag főként szöveges anyagokat közöl, amelyek közt megtalálhatóak a Kerekasztal állásfoglalásai, beszámolók a Koordinációs Bizottság üléseiről, szakmai dokumentumok, törvényjavaslatok vagy egyéb elemzések.

szmat.sk – A Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács (SZMAT) honlapja.

kniznicasamorin.sk – A Zalabai Zsigmond Városi Könyvtár kétnyelvű honlapja (magyar és szlovák nyelven).

digitalisemlekezet.eu – A honlap folyamatosan felváltja az Adatbankban található Szlovákiai Magyar Fotótárat. Az adatbázisba a 2018-as induláskor felkerült a 2017-ben lezajlott Digitális Emlékezet elnevezésű gyűjtőprogram keretén belül összegyűjtött közel 3000 digitalizált és adatolt fotó. A program fő célja a szlovákiai magyar közösség létrejöttének 100. évfordulója alkalmából megőrizni és közzétenni a szlovákiai magyarok életét és a dél-szlovákiai térség átalakulását dokumentáló digitális fotógyűjteményt. Célunk a Fotótár teljes tartalmának az áttöltése, melynek eredményeként több, mint 50 ezer fotó lesz majd kereshető az új fejlesztésű portálon.

Az FKI Facebook-oldala – Az oldal az Fórum Kisebbségkutató Intézet tevékenységéről számol be rendszeresen, nagy hangsúlyt fektetve a publikációk népszerűsítésére. Ezen túl más tudományos intézmények szakmai rendezvényeiről és azok kiadványairól is tájékoztat.

Az FKI komáromi Etnológiai Központjának Facebook-oldala – A 2017-ben létrehozott oldal az FKI Etnológiai Központja és részben az FKI tevékenységéről számol be, nagy hangsúlyt fektetve a publikációk népszerűsítésére. Ezen túl más tudományos intézmények szakmai rendezvényeiről és azok kiadványairól is tájékoztat.

CímkézveAdatbázisok / WEB-oldal
Kezdés éve2018-01
Befejezés éve2023-12
RészlegDigitalizáló és Internetes Adatbázisok Központja
ProgramvezetőKonkoly László
RésztvevőkKonkoly László, Laczkó Sándor, Szamák Mihály, Ryšavý Pál, Tuba Dániel
Idei terv

Az egész éves karbantartási és aktualizálási munkákon felül a 2023-es évben sor kerül a Madari.sk teljes modernizálására és kibővítésére. 2023-tól elindult a Madari.sk podcast, amely szintén a honlapon lesz előrhető.

Ezen kívül egész évben folyamatosan elvégezzük a WordPress kezelőfelületének és az alkalmazott WordPress moduloknak a verziófrissítését, valamint a webhely tartalmak rendszeres mentését is (Amazon S3, WordPress, MySQL, MongoDB.

A honlapok aktualizálása, üzemeltetése és karbantartása egész évben zajló folyamatos tevékenység, ezért a projektum ütemterve januártól decemberig tart.

Eddigi eredmények

A projektum kimenete a honlapok egész éves karbantartása, aktualizálása és folyamatos fejlesztése is.

Karbantartás – a keretrendszerek (WordPress, OpenCart) és a modulok aktualizálása, az ebből adódó hibák elhárítása, a honlapok tartalmának rendszeres mentése (cikkek, oldalak, adatbázisok, sablonok, modulok és fájlok), a honlapok támadások elleni biztonságának biztosítása, CSS módosítások.

Aktualizálás – a honlapok aktív tartalmának aktualizálása és új tartalmak (cikkek, aktualitások, adatbázisok, médiák, stb.) hozzáadása valamint a meglévők módosítása, statikus tartalmak módosítása (pl. új munkatárs hozzáadása, szerkezeti változások módosítása), új könyvek feltöltése az on-line könyváruházba, aktív részvétel a szociális médiákon.

Fejlesztés/Innováció – a honlapok technikai, grafikai és szerkezeti fejlesztése a legújabb technológiák kihasználásával.

2022

A könyváruház működtetéséhez korábban az OpenCart Webshop motort használtuk, amely a világon az egyik legelterjedtebb keretrendszer, viszont fenntarthatósági és üzemeltetési okok miatt szükségessé vált a cseréje. A 2021-es évben megtörtént a megfelelő keretrendszer kiválasztása és megvalósult az adatbázis és a honlap tartalma migrációs lehetőségeinek a felmérése. A 2022-es évben sor került az internetes könyvesbolt teljes modernizálására, a keretrendszer cseréjére. A régi OpenCart motort WordPress-re cseréltük és a könyveladáshoz pedig a WooCommerce internetes áruház modult alkalmaztuk. Az adatok migrálása és az új internetes áruház felépítése és konfigurációja technikailag összetett feladat volt, ezért a munkálatok több mint fél évig tartottak.  (eshop.foruminst.sk).

2021

A 2021-es évben fel lett újítva a Fórum Kisebbségkutató Intézet honlapja, ami magában fogalta a WordPress sablon cseréjét, a honlap strukturális átalakítását, grafikai elemek cseréjét és a tartalom aktualizálását.

A továbbiakban a Fórum Kisebbségkutató Intézet által működtetett összses webhelyet elláttuk SSL tanúsítvánnyal, valamint a digitális tartalmakat és médiatárakat néhány kissebb méretű honlap kivételével átmigráltuk az Amazon S3 által szolgáltatott felhő tárhelyekre.

2020

A karbantartások és fejlesztések során fel lett újítva a Szlovákiai Magyar Adatban és a Zalabai Zsigmond Városi Könyvtár honlapja, ami magában fogalja a WordPress sablon cseréjét és strukturális átalakításokat.

Ezen kívül megtörtént az adatank.sk és eshop.foruminst.sk webhelyek SSL tanúsítvánnyal való ellátása, amely nagyban növeli a webhelyek biztonságát. Előrelépések történtek a honlapok digitális tartalmainak gazdaságosabb tárolása irányában is. Az online elérhető digitális tartalom jelenleg már meghaladja a 400GB-ot. Mivel a virtuális webszerveren való tárolás túl költséges, fokozatosan migráljuk a tartalmainkat az Amazon S3 által szolgáltatott felhő tárhelyekre.