A magyar nyelvű történelemtanítás helyzete a Kárpát-medencében – nemzetközi konferencia – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

A magyar nyelvű történelemtanítás helyzete a Kárpát-medencében – nemzetközi konferencia

A magyar nyelvű történelemtanítás helyzete a Kárpát-medencében – nemzetközi konferencia

A Kárpát-medencében élő magyar kisebbségek egyik leginkább megoldatlan problémája a magyar nyelvű és szellemű történelemoktatás. A kisebbségi iskolákból ugyanis hiányoznak a megfelelő tankönyvek, tanszerek, alkalmatlanok az érvényben lévő tantmenetek, s a megfelelő szellemiségű történelemszakos pedagógusképzés is megoldatlan. A szlovákiai magyar iskolákkal kapcsolatban a Fórum Intézet és Történelemtanárok Társulása 2003-ban egy reprezentatív felmérést végzett ebben a témakörben. A konferencia célja történelemtanítás helyzetfelmérése és a kiútkeresés.Ennek kapcsán került sor arra, hogy a nézőpontot kitágítva magyarországi, romániai, kárpátaljai és vajdasági szakemberek, pedagógusok meghívásával egy nemzetközi konferencián járjuk körül a téma egyes aspektusait.

CímkézveKonferencia
Kezdés éve2004-01
Befejezés éve2004-12
RészlegTörténeti Kutatások Részlege
ProgramvezetőSimon Attila
RésztvevőkSimon Attila, Szarka Krisztina
Eddigi eredmények

A nemzetközi konferencia 2004. június 10-11-én a Fórum Intézetben zajlott le. A kétnapos konferencián a Kárpát-medence 5 országából érkezett oktatási szakemberek és történészek tartottak előadást.

Partnerintézmények

Történelemtanárok Társulása, Comenius Pedagógiai Intézet