A szlovákiai magyarok 85 százaléka az autonómia híve – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

A szlovákiai magyarok 85 százaléka az autonómia híve

A szlovákiai magyarok 85 százaléka az autonómia híve

A szlovákiai magyarok 85%-a maga akar dönteni az őket érintő kérdésekben. – legalábbis ez derült ki a Fórum Intézet júliusi felméréséből. A felmérést vezető Dr. Lampl Zsuzsa szociológus szerint reprezentatív kutatásról van szó.
Arról, hogy ez az önrendelkezési milyen formában valósuljon meg, viszont nem kaptak egyértelmű választ a felmérés készítői. Megmutatkozott, hogy a felvidéki magyarság körében nem egyértelmű az autonómia fogalma, ami tulajdonképpen nem meglepetés, hiszen még a politikusok között sem az (abban általában egyetértenek, hogy az autonómia gyakorlatilag ugyanazt jelenti, mint az önrendelkezés).

Így érthető, hogy arra a kérdésre, hogy milyen autonómia felelne meg leginkább,
– 33,5% azt mondta, hogy nem tudja,
– 22% szerint nem kell autonómia,
viszont a megkérdezettek
– 44,5%-a valamilyen atonómiaformát megjelölt (ebből 19% volt a magyar többségű közigazgatási egységek, 16% a szlovákiia magyar kulturális autonómia, 5% a vegyesen lakott területek autonómiája, 4,5% pedig a tömbben élő magyarság területi autonómiája), mint megfelelő eszközt a szlovákiai magyarság helyzetének megoldására.

KategóriaWebová stránka