A többnyelvűség sokszínűséget is jelent – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

A többnyelvűség sokszínűséget is jelent

A többnyelvűség sokszínűséget is jelent

Nemzetközi konferencia Somorján a kevésbé használt nyelvekről

Somorja. A kevésbé használt nyelvekről és a nyelvi jogokról kezdődött tegnap háromnapos nemzetközi konferencia a Fórum Kisebbségkutató Intézet és a Kevésbé Használt Nyelvek Szlovákiai Irodája (SLOVBLUL) szervezésében. A cél az unióhoz újonnan csatlakozott közép-európai államok – Szlovákia, Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovénia – kisebbségi nyelvei helyzetének megvizsgálása. Az előadások a nyelvi jogokkal, a nyelvek oktatásának, az anyanyelvi oktatás, ill. a kisebbségi nyelveken megjelentetett sajtó és könyvkiadás helyzetével foglalkoznak. Ján Figež oktatásért, szakképzésért, kultúráért és többnyelvűségért felelős európai biztos a találkozón hangsúlyozta, Európa alapvető jellemzője a nyelvi sokszínűség: „A többnyelvűség európai örökség, ezért az idegen nyelvek oktatásának kiemelt szerepet kell kapnia”.

Öllős László, a SLOVBLUL elnöke elmondta, az iroda a kisebbségi nyelvek támogatását, védelmét és kutatását tartja alapvető feladatának. A cél, hogy anyanyelvén kívül mindenki két idegen nyelvet sajátítson el. Csáky Pál miniszterelnök-helyettes kiemelte, a nyelvi sokszínűség a fejlődés záloga, ezt igazolja Európa történelme is: „Meggyőződésem, hogy a többnyelvű emberek kreatívabbak, nyitottabbak más kultúrák iránt, mint az egynyelvűek. A többnyelvűség egyben kulturális sokszínűséget is jelent.” Bővebb információkat az iroda www. slovblul.sk honlapján találhatnak az érdeklődők.

KategóriaWebová stránka