Mindentudás Egyeteme: miről szól az előadás? – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Mindentudás Egyeteme: miről szól az előadás?

Mindentudás Egyeteme: miről szól az előadás?

Agócs Zoltán, a pozsonyi Műszaki Egyetem Építőmérnöki Kara acél- és faszerkezetek tanszékének professzora:

Az előadás címe: Híd – mérnöki szerkezet vagy szobor? A világ legnagyobb hídjával, a japán Kobe közelében épített konstrukcióval kezdem, melynek szerelési fázisában én is részt vettem. Döntően japán példákon keresztül szeretném bemutatni a hídépítés jelenlegi csúcsteljesítményét. Kitérek a pozsonyi ferdekábeles hídra, amely mérnöki szempontból gyönyörű alkotás, és új irányzatot indított el, majd a most épülő létesítmény kapcsán az ívhidakra térek rá. Végezetül a párkányi Mária Valéria híd újjáépítését is érintve az új irányzatot, e konstrukciók szoborszerűvé válását szintén megemlítem. Napjainkban ugyanis a hidak akár többletköltségek árán, de egyre inkább esztétikai funkciót is betöltenek.

Hogyan történt a televíziós felkérés?

A Mindentudás Egyeteme sorozatában ez lesz az első, külföldi előadó által és Magyarország területén kívül, konkrétan Komáromban tartandó előadás. A felkeresés Nagy Ildikó, az STV tanácsadója és Tóth Károly, a Fórum Intézet igazgatója révén történt.

KategóriaWebová stránka