Sikeres volt a szombati értelmiségi találkozó? – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Sikeres volt a szombati értelmiségi találkozó?

Sikeres volt a szombati értelmiségi találkozó?

Tóth Károly, a rendezvény társszervezője, a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója:

A párkányi találkozó célja a szlovákiai magyar értelmiségi és politikai elit közötti kommunikáció segítése, a kisebbségi közösségépítéssel kapcsolatos legfontosabb teendők megfogalmazása volt. A politikusok és az értelmiségiek részéről egyaránt megnyilvánuló rendkívüli érdeklődésnek az is oka lehetett, hogy már öt éve nem rendeztek hasonló tanácskozást. A hosszú kihagyás miatt igencsak zsúfolt volt ugyan a program, az alapkérdéseket azonban sikerült megfogalmazni.

Lesz folytatás?

Igen. Az az elképzelés, hogy a most meghatározott kérdésköröket az ősz folyamán szakértői csoportok vitatják meg, aztán a konkrét ajánlások ismeretében jövőre – amikor már számos uniós tapasztalatunk is lesz – egy, a mostanihoz hasonló találkozón folytatnánk az eszmecserét.

Melyek lehetnének a következő tanácskozások legfontosabb témái?

A most elhangzottak alapján úgy értékelem, a szlovákiai magyar intézményrendszer bővítésének a lehetőségei, a kisebbségi önkormányzatiság és az informatikai társadalom problémakörei, illetve a gazdasági kérdések dominálnak majd a szombati fórumot követő szakmai megbeszéléseken. (in)

KategóriaWebová stránka