Szlovákiai magyar civil szervezetek fóruma – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Szlovákiai magyar civil szervezetek fóruma

Szlovákiai magyar civil szervezetek fóruma

Önépítkező civil társadalom címmel rendeztek konferenciát a hét végén Rimaszombatban a szlovákiai magyar civil szervezetek.

Az MTI pozsonyi irodájához eljuttatott közlemény szerint az elmúlt másfél évtizedben létrejött magyar civil szervezetek nagyban hozzájárultak a magyar közösség életkörülményeinek javításához. Az alapítványi és egyéb támogatásokból, de döntően önerőből, lelkesedésből és tenni akarásból működő civil szervezetek a konferencia célja szerint a jövőben kapcsolatrendszerük kiterjesztésével, a szélesebb és szorosabb együttműködés feltételeinek megteremtésével, a szervezeteik közötti szolidaritással, szakmai segítségnyújtással, megfelelő nyilvánosság mellett, az információk elevenebb áramoltatásával, szakmai képzésekkel és kölcsönös segítséggel kívánják végezni munkájukat.

A somorjai székhelyű Fórum Kisebbségkutató Intézet szervezte fórumon nagy hangsúllyal esett szó a civil szervezetek tevékenységében és együttműködésében jelentős fordulatot ígérő körülményről, az államhatárok megszűnéséről, a határok megszűnése utáni együttműködés, a szlovák és a magyar szervezetek közötti párbeszéd új lehetőségeiről.

A célok megvalósítása érdekében a rimaszombati Civil Fórumon több szakmai kollégiumot is létrehoztak. Ezek a környezetvédelem, a továbbképzés, a felnőttoktatás, a közművelődés, a közösség- és vidékfejlesztés területén, továbbá az ifjúság nevelése, a tudomány és a művészetek területén, illetve jótékonysági és szociális természetű tevékenységükben is szorosabb kapcsolatrendszer keretei között szeretnék magukat a jövőben hasznosítani.
(stop.hu, mti)

KategóriaWebová stránka