A kisebbségekről Csehországban – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

A kisebbségekről Csehországban

A Csehországi Lengyelek Szövetségének szervezésében június 30-án nemzetközi konferenciára került sor Český Těšínben a nemzeti kisebbségek jogi helyzetéről. A konferencia címe: A nemzeti kisebbségek jogi helyzete Közép-Európában tegnap és ma, elmélet és gyakorlat.
A szlovákiai magyar kisebbséget és a szlovákiai helyzetet két előadás érintette. Az elsőt Orosz Örs tartotta az útjelző és vasúti táblák kétnyelvűsítéséről folytatott küzdelemről. Az előadó bemutatta azt a felénk már ismert kiállítást is, amelyik az kétnyelvűség tárgyi és írásos emlékeit vonultatja fel az első Csehszlovák Köztársaság megalakulásától a közelmúltig. Továbbá levetítette a Kétnyelvű Dél polgári kezdeményezés táblaállító akcióiról készült két rövidfilmet is. A másik előadást Öllös László tartotta a magyarok és szlovákok közti nemzeti megbékélés alkotmányos feltételeiről. Az előadás felvázolta azokat a lehetőségeket, amelyeket az új évszázad teremt a folyamat előrelendítéséhez. A konferencián lengyel és cseh egyetemek oktatói, valamint a Lengyelországgal szomszédos lengyel kisebbségek és a Lengyelországon belül élő nemzeti kisebbségek képviselői részletezték a nemzetközi és hazai jogi szabályozás problémakörét.

Dátum2012-06-30
HelymutatóČeský Těšín
RendezőCsehországi Lengyelek Szövetsége
RészlegMagyarságkutatás