Határ-érték (Frontier-value) – Nyitó konferencia – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Határ-érték (Frontier-value) – Nyitó konferencia

A budapesti székhelyű Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata (CESCI) és a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet a Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program (HUSK CBC) 2007–2013 harmadik körös felhívásán nyert támogatást a Frontier-value (Határ-érték) című projekt megvalósítására. Az összesen valamivel több mint 100 000 euró értékű projekt célja, hogy feltárja, milyen tartós eredményeket mutathatnak fel az 1999-ben indult magyar– tapasztalatai is összegzésre kerüljenek, amelyek a következő programozási időszak tervezése szlovák programok. Ennek érdekében a legjobban sikerült fejlesztéseket dokumentumfilmek, egy best practice portál és egy a későbbiekben rendszeresen megjelenő módszertani magazin formájában népszerűsítik.
A projekt arra is lehetőséget biztosít, hogy az elmúlt 13 év során is hasznos ismereteket jelenthetnek.

A projekt nyitó konferenciáját 2012. június 29-én tartották az esztergomi Szent Adalbert Központban. Elsőként Tóth Károly, a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója mutatta be röviden a projektet és a tervezett tevékenységeket.
Ezt követően Csalagovits Imrének a program 1999-es indulásával kapcsolatos emlékeit ismerhették meg a jelenlévők. A külföldi úton lévő egykori programigazgató szerint – akinek üzenetét Ocskay Gyula, a CESCI főtitkára tolmácsolta – a program az első időszakban rendkívül innovatív megoldásokat hozott, és főként a magas színvonalú lebonyolításnak volt köszönhető, hogy 2006 után 5 határ menti és egy transznacionális program irányító hatósága is Magyarországra került.
A magyar–szlovák program jelenéről Márkus Ferenc, a közös szakmai titkárság vezetője beszélt. Alátámasztotta Csalagovits Imre véleményét, hogy a program sokat veszített innovatív erejéből. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy ez az első magyar CBC-program, amelynél sikerrel bevezették az elektronikus pályáztatási rendszert, és hogy a kellő alapok megvannak arra, hogy új megoldásokkal újra innovatívvá tegyék a programot.
Ezt követően a magyar–szlovák együttműködési kiírások eddigi tapasztalatait annak megvalósítói egészítették ki. Tuba Lajos a Somorjai Regiófejlesztési Ügynökség igazgatója arról számolt be arról, miként nőtt regionális integrált projektté a dunai evezős kirándulás ötlete az egymást követő sikeres pályázatok révén.
Jenei Sarolta, a Régiófejlesztési Ügynökség Déli Régió Párkány projektmenedzsere a pályázatok megvalósítása közben felmerülő konkrét nehézségek, adminisztratív akadályok kiigazítására tett javaslatot.
A konferencia záró előadását Ocskay Gyula tartotta az új kohéziós politika tavaly megjelent rendelettervezeteiről és arról, hogy milyen változások várhatóak a határ menti programokban a rendelettervezetek alapján.

A konferenciát követő vita során egyrészt a jelenleg futó pályázatokkal kapcsolatos kérdések, észrevételek hangzottak el, másrészt egy felszólaló javasolta, hogy a projekt keretében a partnerek fektessenek hangsúlyt a rosszul kivitelezett projektekre is, mivel ezek rámutathatnak a program jelenlegi hiányosságaira is.

A pályázat megvalósítása a nyári időszakban egy adatbázis összeállításával és a projektgazdáknak szánt kérdőívek kiküldésével folytatódik.

 

Dátum2012-06-29
HelymutatóEsztergom (Szent Adalbert Központ Szent István tér 10.).
RendezőHatáron Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata
TársrendezőFórum Kisebbségkutató Intézet
RészlegHatár-érték (Frontier-value) – Nyitó konferencia

    Kapcsolódó bejegyzések

    Határ-érték – Frontier Value – Záró konferencia