Nézze meg az összesített népszámlálási adatokat egy helyen! – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Nézze meg az összesített népszámlálási adatokat egy helyen!

Bemutatta településadatbázisát a Fórum Kisebbségkutató Intézet, amely a népszámlálási adatokat is tartalmazza egészen 1880-tól 2011-ig. Ezzel olyan egyedi felületet hozott létre, amelyre Szlovákiában még nem volt példa.

A cél egy olyan településszintű adatbázis létrehozása volt, amelyben egy helyen találhatjuk majd a településre vonatkozó alapadatokat, az adatbankban található településhez kapcsolódó információkat (rendezvények, lexikon szócikkek, intézmények stb.), valamint nyomon lehet majd követni a település demográfiai változásait 1880-tól egészen napjainkig.

Az elmúlt években sikerült begyűjteni és begépelni néhány kivételével az összes népszámlálási adatsort. (Hiányzik az 1941-es és 50-es szlovákiai népszámlálás, és az 1970-es és 80-as népszámlálások is hamarosan feldolgozásra kerülnek.)

Az új adatbázis 4003 települést és településrészt tartalmaz, melyekhez népszámlálási adatok vannak kötve. A települések egyéni oldalán vizualizálva van és figyelemmel követhető a népesség számának változása, a magyar és szlovák nemzetiségűek arányának változása, a felekezeti hovatartozás, valamint idővonal formájában a közigazgatási változások (pl. városrészek beolvasztása) is. Az adathalmaz feldolgozása több éven keresztül zajlott.

Sikerült összeállítani egy olyan referens településtáblát, amely tartalmazza az önálló közigazgatási egységként valaha létezett összes települést 1880-tól napjainkig (kód, GPS, megnevezés, változások stb.). A teljes adattábla a Szlovákiai Magyar Adatbankba (www.adatbank.sk) van bemásolva, és relációban áll a többi adatbázissal (pl.: lexikon, rendezvények, intézmények és szervezetek adatbázisa, fotók, képeslapok, dokumentumok).

A telepulesek.adatbank.sk most ingyen biztosít hozzáférést mindenkinek az összesített táblákhoz és adatokhoz. Kellemes böngészést és kutatást kíván a Fórum Intézet csapata!

Dátum2015-12-15
HelymutatóSomorja
RészlegDigitalizáló és Internetes Adatbázisok Központja