Hangarchívum

Hangarchívum

A hangarchívum tartalmazza a Fórum Kisebbségkutató Intézet rendezvényein (konferenciákon, könyvbemutatókon, szakmai beszélgetéseken) készült hangfelvételeket, továbbá az intézet által készített „Oral History” interjúkat, különböző projektumok kapcsán készített felmérések hanganyagait, a Szlovák Rádió magyar adásában elhangzott rádiófelvételek hanganyagait, valamint a levéltárban fellelhető további archív hanganyagokat. A projektum célja a gyűjtemény folyamatos bővítése, digitalizálása, rendszerezése és interneten való megjelenítése.

CímkézveAdatbázisok / Digitalizálás
Kezdés éve2011-01
Befejezés éve2015-12
RészlegDigitalizáló és Internetes Adatbázisok Központja
ProgramvezetőRyšavý Pál
RésztvevőkKonkoly László
Eddigi eredmények

Az internetes adatbázis megtalálható a Szlovákiai Magyar Adatbank honlapján Kép-Hang/Hangarchívum menüpont alatt a következő címe: https://adatbank.sk/kep-hang/hangarchivum/

  • 71 konferencia hangzó anyaga (2004-től 2011-végéig)
  • A 2003 és 2005 között működő Somorjai Fórum Klub egyes előadásainak hangzó anyaga – 5 drb
  • Sima Ferenc nyelvjárási gyűjtései – 8 falu.
  • Beszélgetések szlovákiai magyar közéleti személyiségekkel – 140 kazetta
  • Oral History – több tucat mélyinterjú

A 2010-es évben új technikai eszközökkel bővült a konferenciaterem (hangfalak, mikroportok),
amelyek segítségével jelentősen nőtt a hangfelvételek minősége. Az új HD kamera megvásárlásával elindult a rendezvények képi rögzítése is, valamint a egy 4TB-os tárhely (storage) segítségével megoldódott ezeknek az anyagoknak a tárolása is.

A 2014 elkezdődött Sima Ferenc nyelvjárás (a pozsonyi Comenius Egyetemen Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének adjunktusa volt) gyűjtéseinek digitalizálása és feldolgozása. A gyűjtemény 160 darab tekercses mágnesszalagot tartalmaz, amelyen 330 órányi interjú és beszélgetés található. Ebből mintaszerűen 8 falu/82 beszlgetés már eddig is megtalálható volt az Adatbnak honlapján. Eddig 132 szalag lett digitalizálva 26 pedig fedig fel is lett dolgozva.

A 2015-ös évben digitalizálva lett és feldolgozásra került Sima Ferenc (a pozsonyi Comenius Egyetemen Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének adjunktusa volt) nyelvjárás gyűjtéseit tartalmazó gyűjtemény. A gyűjtemény 160 darab tekercses mágnesszalagot tartalmaz, amelyen 330 órányi interjú és beszélgetés található.

2016-ban digitalizálásra került két nagyobb csomagnyi kazetta a deportálásokról, többek között Dobos Ferenc gyűjtése a málenki robot és deportálások témában.