Hangarchívum – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Hangarchívum

Hangarchívum

A hangarchívum tartalmazza a Fórum Kisebbségkutató Intézet rendezvényein (konferenciákon, könyvbemutatókon, szakmai beszélgetéseken) készült hangfelvételeket, továbbá az Intézet által készített „Oral History” interjúkat, különböző projektumok kapcsán készített felmérések hanganyagait, a Szlovák Rádió Magyar Adásában elhangzott rádiófelvételek hanganyagait, valamint a levéltárban fellelhető további archív hanganyagokat. A projektum célja a gyűjtemény folyamatos bővítése, digitalizálása, rendszerezése és interneten való megjelenítése.

Az internetes adatbázis megtalálható a Szlovákiai Magyar Adatbank honlapján Kép-Hang/Hangarchívum menüpont alatt a következő címe: https://adatbank.sk/kep-hang/hangarchivum/

CímkézveDigitalizálás
Kezdés éve2011-01
Befejezés éve2024-12
RészlegDigitalizáló és Internetes Adatbázisok Központja
Szlovákiai Magyar Levéltár
ProgramvezetőKörös Zoltán
RésztvevőkRyšavý Pál, Konkoly László
Idei terv

A 2024-es évben kibővítésre kerül az oral history beszélgetések és interjúk adatbázisa, valamint az egyes tételek tematikus besorolása és tárgyszavazása. Az „Építeni és megőrizni – Nem mindennapi beszélgetések” elnevezésű hosszú távú projekt keretében ez a tevékenység ma is zajlik, és évente legalább 20 új interjút eredményez.

Eddigi eredmények

A gyűjtemény felosztása:

  • 71 konferencia hangzó anyaga (2004-től 2011-végéig)
  • A 2003 és 2005 között működő Somorjai Fórum Klub egyes előadásainak hangzó anyaga – 5 drb
  • Sima Ferenc nyelvjárási gyűjtései – 8 falu.
  • Beszélgetések szlovákiai magyar közéleti személyiségekkel – 140 kazetta
  • Oral History – mintegy 200-300 megemlékező, több mint 1600 interjú

2023

2023-ban egy különálló projektum keretén belül folytatódott az oral history interjúk rendszerezése és feldolgozása. A Fórum Kisebbségkutató Intézet megalakulása óta eltelt 20 év alatt számos mélyreható interjú készült különböző audiovizuális felvételek formájában Dél-Szlovákiában élő vagy innen származó személyekkel (egyszerű emberekkel, háborús és történelmi eseményekről megemlékezőkkel, politikusokkal, kulturában és közművelődésben tevékenykedő szakemberekkel, stb.) különböző kutatási projektek keretében. Az „Építeni és megőrizni – Nem mindennapi beszélgetések” elnevezésű hosszú távú projekt keretében ez a tevékenység ma is zajlik, és évente legalább 20 új interjút eredményez. Az intézet archívuma a mintegy 200-300 megemlékezőtől származó, már több mint 1600 interjút tartalmaz. A projektum fő célja ezen audiovizuális interjúk átfogó feldolgozása volt és az Adatbank részeként egy új önálló keresőfelületen való publikálása (https://hangtar.adatbank.sk). Az adatbázisban név, évszám és kulcsszó alapján lehet keresni, viszont az interjúk teljes hanganyaga és a lejegyzett szövegek az adatvédelmi szabályok miatt csak regisztrált kutatóknak és felhasználóknak engedélyezett kizárólag kutatási célból.

2022

2021-ben és 2022-ben is folytatódott az internetes adatbázisban megtalálható hangzó anyagok katalogizálása és tárgyszavazása.

2020

2020-ban sor került az elmúlt 20 évben összegyűlt oral history beszélgetések és interjúk rendszerezésére és a jegyzék egy kereshető adatbázisban való publikálására. A rendszerezés tartalmazta a kb. 500 felvétel katalogizálását, digitalizálását és MP3 formátumúvá alakítását.

2019

A projektum eredményeként az intézet 2019-ben befejezte a pozsonyi Comenius Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke által 1969 és 1983 között lebonyolított nyelvjárás-gyűjtés digitalizált felvételeinek az adatolását és az 1165 beszélgetéshez tartozó kulcsszójegyzék kibővítését.

2016

2016-ban digitalizálásra került két nagyobb csomagnyi kazetta a deportálásokról, többek között Dobos Ferenc gyűjtése a málenki robot és deportálások témában.

2015

A 2015-ös évben digitalizálva lett és feldolgozásra került Sima Ferenc (a pozsonyi Comenius Egyetemen Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének adjunktusa volt) nyelvjárás gyűjtéseit tartalmazó gyűjtemény. A gyűjtemény 160 darab tekercses mágnesszalagot tartalmaz, amelyen 330 órányi interjú és beszélgetés található.

2014

A 2014 elkezdődött Sima Ferenc nyelvjárás (a pozsonyi Comenius Egyetemen Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének adjunktusa volt) gyűjtéseinek digitalizálása és feldolgozása. A gyűjtemény 160 darab tekercses mágnesszalagot tartalmaz, amelyen 330 órányi interjú és beszélgetés található. Ebből mintaszerűen 8 falu/82 beszlgetés már eddig is megtalálható volt az Adatbnak honlapján. Eddig 132 szalag lett digitalizálva 26 pedig fedig fel is lett dolgozva.

2010

A 2010-es évben új technikai eszközökkel bővült a konferenciaterem (hangfalak, mikroportok),
amelyek segítségével jelentősen nőtt a hangfelvételek minősége. Az új HD kamera megvásárlásával elindult a rendezvények képi rögzítése is, valamint a egy 4TB-os tárhely (storage) segítségével megoldódott ezeknek az anyagoknak a tárolása is.